Brydningstid

 • Birgitte Gøyes samtid
  For at forstå forudsætningerne for Birgitte Gøyes liv og levned må man vide noget om hendes samtid: Det 16. århundrede. Birgitte Gøye levede i renæssancen og var stærkt præget af tidens religiøse og politiske strømninger. >>

 • Tro
  Birgitte Gøye virkede i tumultariske tider med Reformationen og Grevens Fejde. Hendes værdier var sammensatte livet igennem. Hun voksede op i en klostertradition og hun valgte at følge med de nye værdier og magtstrukturer som protestantismen medførte.

 • Middelalderens klostertradition
  Birgitte Gøye levede i vadestedet imellem klostertradition og reformation. Reformationen rummede en vældig blanding af tradition og fornyelse. De samfundsværdier som Birgitte Gøye var med til at give en ny form stammede i høj grad fra middelalderens klostervæsen. Mange værdier fra middelalderens klostertradition fik nyt liv under reformationen. De initiativer som Birgitte Gøye tog byggede videre på klosterlivet og andre af middelalderens kristne værdier.

 • Motto
  Birgitte Gøyes motto ”Frygt Gud. Gør ret. Forlad dig ikke på mennesker” pryder facaden på Skolebygningen ”Skygningen” på Herlufsholm Skole . Ægtefællen Herluf Trolles motto pryder den anden del af facaden ”Alting kommer fra kommer fra Gud; livet og døden, rigdom og armod”.