Netværk

 • Dronning Dorothea
  Birgitte Gøye og Dronning Dorothea var jævnaldrene. Da Birgitte Gøye kom til Hoffet i 1538 som cirka 27-årig blev de venner for resten af livet. >>

 • Prinsesse Anna

 • Anne Hardenberg
  Anne Hardenberg var en af Birgitte Gøyes nære veninder. De var begge knyttet til hoffet og både Dronning Dorotheas veninder og hendes datter Annas, der senere blev kurfyrstinde af Sachsen. >>

 • Peder Palladius
  Peder Palladius hørte til Birgitte Gøye og Herluf Trolles netværk. De er alle engagerede i de reformtanker der kommer fra Wittenberg i Tyskland. Peder Palladius læste fra 1531 – 1537 på universitet der med støtte fra Christian III.
  Herluf Trolle var på studietur til Wittenberg i 1536 hvor de lærte hinanden at kende. Peder Palladius blev Biskop på Sjælland i 1537 da han kom tilbage til Danmark. Inspirationerne omkring tro afspejles i Birgitte Gøye og Herluf Trolles bøger. Peder Palladius var også dannet af de nye tanker om skolevæsnet fra sin tid i Wittenberg med inspiration fra Philipp Melanchthon. I Danmark fungerede Peder Palladius efter ordre fra Christian III som reformator af skolevæsnet.
  https://da.wikipedia.org/wiki/Peder_Palladius

 • Niels Hemmingsen
  Teologen Niels Hemmingsen hørte til Birgitte Gøye og Herluf Trolles netværk. Han blev født 2 år efter Birgitte Gøye, i 1513. Han studerede teologi på universitetet i Wittenberg fra 1537 – 1542 og fulgte efter Peder Palladius og Herluf Trolle. Philipp Melanchthons teologi havde stor indflydelse på ham. Da han kom hjem blev han professor i græsk og senere i teologi ved Københavns Universitet. 
  Niels Hemmingsen må anses for at være den danske teolog med størst  berømmelse uden for landets grænser. Han fungerede også som rådgiver for kongen. Han skrev og holdt både Herluf Trolles og Birgitte Gøyes ligprædikener. Niels Hemmingsensgade ved Amagertorv i København bærer hans navn.
  https://da.wikipedia.org/wiki/Niels_Hemmingsen